Logo Universiteit Utrecht

Universitair Dierenziekenhuis

Verhalen

“Als de kinderen verdrietig zijn, kruipt Snoopy bij hen op schoot”

“Snoopy is een baasje. Als er een vreemde hond bij ons in huis komt, vluchten alle katten naar boven toe behalve Snoopy. Hij loopt daadkrachtig op de hond af en maakt zich groot. Als je niet uitkijkt, deelt hij een pets uit.” Tjeerd Altena is laborant bij het Universitair Veterinair Diagnostisch Laboratorium (UVDL) en van oorsprong, zoals hij zelf zegt, een hondenmens. “Mijn vrouw houdt meer van katten en dus hebben we katten.”

Tjeerd Altena met kater Snoopy

Snoopy is een Europese korthaar uit het asiel. “Voor onze kinderen is hij een steunpunt. Als ze verdrietig zijn of als ze even willen knuffelen, kruipt Snoopy bij hen op schoot.”

Wenteltrap

Alleen gaat hij niet meer naar buiten. “Hij is een je-weet-wel kater van 22 jaar oud. De kinderen nemen hem soms aan een riempje mee, maar het lijkt alsof hij het buitenleven niet mist.” Snoopy doet het door zijn hoge leeftijd toch wat rustiger aan. “We hebben een wenteltrap met daarnaast een paal naar boven. Om de paal heeft mijn vrouw vijf kilometer sisaltouw gebonden. Snoopy gebruikte vroeger de paal als transportmiddel maar tegenwoordig pakt hij de trap, stapje voor stapje.”

Stageplek

“Per toeval ben ik toevallig in 1992 bij de faculteit Diergeneeskunde terecht gekomen. Ik zat op de laboratoriumschool in Amersfoort en had een stageplek op een lab nodig. De school wist dat ik thuis dieren had en ze stuurden me naar de faculteit toe. Na mijn stageperiode kwam ik nog een keertje terug om mijn mok op te halen, die had ik laten staan. Toen bleek dat er bij de afdeling Kleine huisdieren nog mensen nodig waren en daarna ben ik nooit meer weggegaan.”

Interactie

“Interactie met mensen, of het nou professoren of dierverzorgers zijn, dat vind ik een positief iets. Ik ben niet iemand die zich beperkt tot het werken in een laboratorium. Zo onderhoud ik bijvoorbeeld bloedgasapparatuur in de operatiekamers. Als er iets niet werkt ’s avonds of in de weekenden, dan kom ik nog even langs om het op te lossen. Dat wordt enorm gewaardeerd en daar krijg ik weer energie van.”

Tekst: Renske Belt | Foto: Bas Niemans

In de serie Dierbaar vertellen medewerkers van het Universitair Dierenziekenhuis over een dier dat voor hen bijzonder is. De foto’s in deze serie hangen in het Universitair Dierenziekenhuis.