Logo Universiteit Utrecht

Universitair Dierenziekenhuis

Klinieken en centra

Gedragskliniek voor Dieren

De Gedragskliniek voor Dieren behandelt gedragsproblemen bij honden, katten en papegaaien. Het team bestaat uit gedragsbiologen, dierenartsen en een psycholoog. Dankzij deze unieke samenwerking kunnen alle aspecten van het gedragsprobleem onderzocht worden en kan een goede diagnose gesteld worden.

Soms is er een verband tussen gedragsaandoeningen en andere ziekteprocessen, zoals problemen met de huid of de gewrichten. Alleen door een gecombineerde diergeneeskundige en gedragstherapeutische aanpak kunnen gedragsproblemen goed behandeld worden.

Uiteindelijk krijgt u een behandelplan dat specifiek op uw dier is afgestemd. Voorgeschreven medicijnen kunt u meteen ophalen bij onze apotheek.

Voor het maken van een afspraak belt u op werkdagen tussen 8.00 en 16.30 uur met onze patiëntadministratie 030 – 253 9411.

Waarvoor kunt u met uw huisdier bij ons terecht?

Honden

De volgende problemen kunnen een reden zijn voor een bezoek aan de Gedragskliniek voor Dieren:

  • onnatuurlijke angst of agressie in bepaalde situaties
  • depressie-achtige verschijnselen
  • binnenshuis urineren
  • hyperactiviteit
  • dementiegerelateerde problemen

Katten

Ook voor vragen over gedragsproblemen bij uw kat kunt u bij ons terecht. Een ‘kattengedragsconsult’ doen wij alleen op afstand. Dit omdat we willen voorkomen dat de reis en een bezoek uw kat onnodig stress oplevert en het heeft voor ons geen meerwaarde om het gedrag van katten buiten de eigen vertrouwde omgeving te observeren.

Heeft u algemene vragen over kattengedrag?

Op de site van het Landelijk Informatiecentrum Gezelschapsdieren vindt u naast informatie over aanschaf, verzorging en gezondheid, ook betrouwbare informatie over gedrag en opvoeding van katten.

Kattengedragsconsult op afstand

Het team van de Gedragskliniek is er op gericht om een gedragsdiagnose te stellen, met andere woorden: wat zijn de hoofdoorzaken dat de kat het probleemgedrag is gaan vertonen? Het is in het algemeen een hele puzzel om de oorzaak van een gedragsprobleem bij een kat te kunnen vaststellen. De volledige procedure voor een gedragsconsult voor katten kent daarom twee stappen:

1. Om op afstand inzicht te krijgen in het probleem van uw kat ontvangen wij altijd graag informatie over de voorgeschiedenis, thuissituatie en voedingspatroon etc. Daarvoor maken wij gebruik van een eigen uitgebreide GEDRAGKAT-vragenlijst, die wij u opsturen en vragen zo volledig mogelijk in te vullen. Naast het insturen van de ingevulde vragenlijst vragen wij ook om het patiëntendossier van uw dierenarts, en om (specifieke) filmbeelden van zowel het probleemgedrag als ook verdere relevante gedragingen, zoals gedrag in rust, spel of tijdens eten en interactie met andere katten binnen het huishouden.
Zodra wij alle informatie binnen hebben bespreken en bekijken wij alle informatie binnen het team. Op basis van deze informatie proberen wij de oorzaak van het gedrag te verklaren, zodat wij u kunnen adviseren over oplossingsrichtingen – mits lichamelijke oorzaken zijn uitgesloten.

2. Na het teamoverleg ontvangt u een email voor het maken van een belafspraak om onze bevindingen te bespreken en eventuele aanvullende vragen te stellen. Na de belafspraak zetten wij de met u besproken bevindingen en adviezen op schrift en sturen u die als bijlage op via de email. Na afronding ontvangt u een factuur. Voor het aanvragen van een kattengedragsconsult en een actuele prijsopgave kunt u contact opnemen met onze patiëntadministratie. U vindt de contactinformatie onder ‘Contact’ op deze pagina.

NB: De Gedragskliniek voor Dieren heeft beperkte capaciteit en het is niet altijd mogelijk om binnen korte termijn een afspraak in te plannen. Als u snel hulp zoekt voor het gedragsprobleem van uw kat kunt u ook kiezen voor het inschakelen van een SPPD of Dierbaar-geaccrediteerde kattengedragstherapeut, die samen met u thuis ook (vast) kan kijken hoe het gedragsprobleem het beste aan te pakken.

Papagaaien

  • verenplukken of overmatig seksueel gedrag

Lees meer over veel voorkomende gedragsproblemen en onze behandelwijzen of bekijk onze filmpjes over het voorkomen van stress bij een bezoek aan de dierenarts.

Graag wijzen wij u op het Diergeneeskundig Memorandum (nummer 2, 2019) is een praktische handleiding en een naslagwerk over gedragsproblemen bij de hond met handige tips over de aanpak van de gedragsanamnese, gedragsdiagnostiek en oplossingsrichtingen. Geïnteresseerd? Zie dan de website van het Diergeneeskundig Memorandum voor bestelinformatie.

Infobrief Gedragskliniek voor Dieren

In de Infobrief voor dierenartsen van de Gedragskliniek voor Dieren en de bijbehorende literatuurlijsten vindt u gedetailleerde informatie over gedragsproblemen bij honden, katten en papegaaien. Bijvoorbeeld over (vuurwerk)angst.

Bij de Gedragskliniek voor Dieren kunt u met uw hond of kat terecht voor diagnose, behandeling en adviezen bij probleemgedrag.

In de Gedragskliniek voor Dieren worden geen risicoanalyses of gedragstesten in het kader van een risicoanalyse uitgevoerd in het geval van bijtincidenten en/of aanlijn- en muilkorfgebod.

Het Assessmentteam Universiteit Utrecht maakt risicoanalyses (en nemen daarbij o.a. ook een gedragstest af) in opdracht van gemeenten en het Openbaar Ministerie. Meer informatie omtrent de procedure bij bijtincidenten vindt u onder risicoanalyses.