Logo Universiteit Utrecht

Universitair Dierenziekenhuis

Klinieken en centra

Smederij

De hoefsmeden van de smederij onderzoeken en behandelen de hoeven van paarden, pony’s en ezels. Dat doen ze in nauw overleg met de dierenartsen en specialisten van de afdeling Heelkunde.

U kunt bij de smederij terecht voor speciaal beslag voor paarden met hoefgerelateerde problemen, zoals:

  • kreupelheid
  • hoefziektes
  • afwijkende beenstanden
  • afwijkende hoeven

Ook wanneer u met uw paard bij ons komt voor andere dan hoefgerelateerde problemen, maakt u in veel gevallen kennis met een van onze hoefsmeden. Wanneer er bijvoorbeeld röntgenopnamen gemaakt worden, dienen we eerst de hoefijzers te verwijderen. In dat geval wordt ook meteen de hoef schoongemaakt.

U kunt bij de smederij alleen op afspraak terecht. Dit kan via uw eigen dierenarts of hoefsmid.

Als uw dier eerder bij de Smederij is behandeld en u nog vragen heeft, dan kunt u tijdens kantooruren telefonisch contact opnemen via 030 – 253 1320.

Onderzoek

In de wachtruimte bij de ingang wordt u opgehaald door de dierenarts/specialist of door een van de coassistenten. Samen met uw dier gaat u dan naar de monsterbaan of rechtstreeks naar de smederij, afhankelijk van de situatie bij uw paard.

De coassistenten en onze dierenarts/specialist onderzoeken dan uw dier op basis van de informatie van uw eigen dierenarts of uit gegevens uit een eerder bezoek. De hoefsmid wordt betrokken bij het vooronderzoek. Zo zal hij beoordelen of het beslag voldoet.

Eventueel vindt er aanvullend onderzoek of een kleine behandeling plaats, bijvoorbeeld het verwijderen van de hoefijzers en het daarna uitsnijden van de hoeven ten behoeve van röntgenopnames. Dat kan nodig zijn voor het stellen van een goede diagnose of het voorschrijven van de definitieve behandeling. In alle gevallen geldt dat wij eerst met u overleggen.

Behandeling

De hoefsmid streeft ernaar om uw dier nog diezelfde dag te helpen, afhankelijk van de diagnose en de situatie. Het kan wel voorkomen dat u enige tijd moet wachten. Als bij het vooronderzoek het been van het paard verdoofd is kan er bijvoorbeeld nog geen beslag worden aangebracht. Desgewenst kunt u uw paard dan tijdelijk bij ons stallen, daarvoor is altijd de gelegenheid.

Controlebezoek

Alle contact verloopt in eerste instantie met de dierenarts. Bij hoefgerelateerde problemen volgt na zes tot acht weken een tweede bezoek aan de kliniek. Dit bezoek is ter controle. Indien de klachten dan verleden tijd zijn, maar er moet nog iets aan de hoefijzers gedaan worden, heeft u rechtstreeks met de smid te maken.