Neurologie
De dierenartsen/specialisten van de afdeling Neurologie onderzoeken en behandelen onder andere ziekten van de hersenen, het ruggenmerg, zenuwen en spierziekten.
Voor het maken van een afspraak belt u op werkdagen tussen 8.00 en 16.30 uur met onze patiëntadministratie 030 – 253 9411.
Wanneer uw dier eerder is behandeld bij de afdeling Neurologie, kunt u voor overleg met de behandelend dierenarts/specialist gebruik maken van een terugbelverzoek. Dit verzoek kunt u indienen tijdens kantooruren, via telefoonnummer 030 – 253 9411. U kunt ook gebruik maken van een van de spreekuren. Na het bezoek ontvangt u een telefoonlijst met daarop de dag en tijd van de betreffende spreekuren.
Film
Heeft uw dier een probleem dat aanvalsgewijs optreedt, bijvoorbeeld epilepsie? Dan is het handig om een filmpje mee te nemen waarop te zien is welke verschijnselen uw huisdier vertoont.
Nuchter
Voor een onderzoek of operatie moet uw dier nuchter zijn. Dit houdt in:
- Dieren van 4 maanden en ouder mogen, op de avond vóór uw afspraak, tot 22:00 uur eten. Tenzij u andere instructies hebt ontvangen van ons. Na 22.00 uur mogen ze alleen nog water drinken.
- Pups en kittens jonger dan 4 maanden mogen, op de avond vóór uw afspraak, vanaf 22:00 uur alleen nog lichte vloeibare maaltijden hebben. Tenzij u van ons andere instructies hebt ontvangen. Dit kan een drankje of papje zijn, dus geen brokjes, vlees of ander puppy- of kittenvoer. U mag deze lichte vloeibare maaltijden aanbieden tot vier uur voor de afspraak. Daarna mogen pups en kittens alleen nog water drinken.
Uitzonderingen op deze regel zijn:
- Patiënten met suikerziekte die met insuline worden behandeld. Als patiënten met suikerziekte wel nuchter moeten komen dan mag er ’s ochtends geen insuline worden toegediend.
Medicijnen
Als uw huisdier medicijnen krijgt, mag u deze gewoon blijven toedienen volgens de voorschriften van de dierenarts. Bij een afspraak voor een behandeling waarbij ook anesthesie ofwel ‘narcose’ wordt toegepast kunt u het beste vooraf overleggen met de behandelend dierenarts over het stoppen of doorgaan met toedienen van medicijnen.
N.B. Als u medicijnen geeft (na 22:00 uur de avond voor anesthesie) mag dit alleen gebeuren zonder voedsel (dus niet met een blokje kaas of vlees, etc).
Neem bij twijfel altijd contact op met de patiëntenadministratie, 030 – 253 9411.
Aanvullend onderzoek
Tijdens het consult kan blijken dat er aanvullend onderzoek of een kleine behandeling moet plaatsvinden. Meestal vindt er aansluitend aan het consult aanvullend onderzoek of een behandeling plaats, bijvoorbeeld:
- een elektromyogram (EMG)
- bloedonderzoek
- een ruggenprik en/of beeldvorming (röntgenfoto’s, MRI- of CT-scan)
Dat kan nodig zijn voor het stellen van een goede diagnose of het voorschrijven van de definitieve behandeling. Uiteraard wordt dit eerst met u overlegd.
Omdat we proberen zoveel mogelijk onderzoeken op dezelfde dag uit te voeren kan het zijn dat uw bezoek enige tijd in beslag zal nemen. Voor een MRI-scan of CT-scan moet echter vaak een nieuwe afspraak worden gemaakt. Scans en röntgenfoto’s worden gemaakt door de afdeling Diagnostische Beeldvorming.
Operatie
Soms blijkt na het onderzoek dat er een operatie nodig is. In dat geval wordt een afspraak gemaakt bij de polikliniek Neurochirurgie.
Vervolgonderzoek en/of opname
Wanneer het probleem niet binnen een consult opgelost kan worden of als er vele onderzoeken nodig zijn om de gehele ziekte in beeld te brengen, kan het zijn dat wij u aanraden om uw huisdier op te laten nemen op de interne verpleegafdeling (IVA) van ons dierenziekenhuis. Zodra de uitslag van een bepaald onderzoek bekend is, kunnen wij direct verder gaan met de volgende stap in het onderzoek. Indien gewenst kunnen tijdens de opnameperiode ook meerdere specialisten uw huisdier onderzoeken. De diagnose kan hiermee sneller vastgesteld worden. Bovendien hoeft u dan niet voor ieder vervolgonderzoek heen en weer te reizen.
In alle gevallen geldt dat wij eerst met u overleggen.
Waarvoor kunt u met uw huisdier bij ons terecht?
Redenen voor een bezoek aan deze afdeling kunnen zijn:
- epilepsie
- verminderde kracht
- scheve kophouding
- ongecoördineerd lopen
- pijn in de hals of rug
- verminderd bewustzijn
- afwijkend gedrag
- hersentumoren
Deze problemen kunnen bijvoorbeeld veroorzaakt worden door:
- een hernia van de tussenwervelschijf
- een ruggenmerginfarct
- ontsteking van de hersenvliezen of het hersenweefsel
Daarnaast behandelen we ook regelmatig dieren die een ongeval hebben gehad of dieren met een aangeboren neurologische afwijking.
Lees meer over veelvoorkomende neurologische aandoeningen, onze onderzoeken en behandelwijzen.