Logo Universiteit Utrecht

Universitair Dierenziekenhuis

Klinieken en centra

Dierfysiotherapie

Een dierenfysiotherapeut behandelt alle klachten die te maken hebben met het houdings- en bewegingsapparaat van een dier. Deze klachten kunnen zowel acuut als chronisch zijn. Pijn of ongemak zijn niet altijd zichtbaar. Soms vertoont een dier een gedragsverandering, die kan duiden op klachten.

U kunt direct een afspraak maken via chirurgieukg@uu.nl of bellen naar 030 – 253 9411.

Dierfysiotherapie is daarnaast een goede en waardevolle aanvulling om uw huisdier na een operatieve ingreep weer grotendeels op het oude niveau te krijgen. De samenwerking van een dierenarts-specialist en dierenfysiotherapeut zorgt voor een optimaal herstel van uw dier en voorkomt de kans op opnieuw optreden van de behandelde klacht.

Dierfysiotherapie kan ook heel waardevol zijn zonder dat u direct problemen ervaart bij uw huisdier. Bijvoorbeeld wanneer dieren voor het uitoefenen van een sport fit moeten zijn en blijven. Ook ouder wordende dieren, die moeilijker gaan bewegen of last krijgen van stijfheid, hebben baat bij adviezen en behandeling van de dierenfysiotherapeut. Dierfysiotherapie kan hierbij verlichting geven, waardoor de kwaliteit van leven van uw huisdier er op vooruitgaat.

Voor welke dieren?

Dierfysiotherapie bij de Universiteitskliniek voor Gezelschapsdieren is er voor katten en voor honden.

Redenen voor een bezoek

Redenen voor een bezoek aan de dierenfysiotherapeut kunnen zijn:

  • artrose en ouderdomsklachten
  • rug- en halsproblemen (bijvoorbeeld stijfheid, hernia en spondylose)
  • neurologische problemen (bijvoorbeeld spierzwakte, ataxie of verlammingen)
  • gewrichtsproblemen (bijvoorbeeld HD of ED)
  • plotseling optredende letsels aan spieren, pezen, banden en/of gewrichten
  • revalidatie na operaties of breuken (bijvoorbeeld na een heupoperatie of kruisbandletsel)
  • verminderde sportprestatie
  • preventief om klachten te voorkomen of de conditie van het dier te behouden
  • pijnklachten waarbij geen gebruik gemaakt mag of kan worden van pijnmedicatie

De dierenfysiotherapeut werkt nauw samen met de afdelingen/poliklinieken Chirurgie, Neurologie en Orthopedie-Neurochirurgie.

Een behandeling door de dierenfysiotherapeut bestaat meestal uit een combinatie van advies, bewegingstherapie, massagetherapie en toegepaste therapie.

Lees meer over de behandelmogelijkheden door de dierenfysiotherapeut.

Lees meer over veelvoorkomende aandoeningen aan:

Patiënten van andere afdelingen

Patiënten die elders in het dierenziekenhuis worden behandeld kunnen met de dierenfysiotherapeut te maken krijgen voor bijvoorbeeld ondersteuning bij revalidatie. De collega–dierenartsen/specialisten roepen dan tijdens een behandeling of na afloop ervan de hulp in van de dierenfysiotherapeut. Uiteraard wordt dit altijd eerst met u besproken.

Patiënten van buiten de kliniek

Patiënten die door een dierenarts buiten onze kliniek behandeld worden, kunnen ook verwezen worden naar onze dierfenysiotherapeut. Hiervoor is wel een verwijsbrief van de behandelend dierenarts nodig.