Orthopedie-Neurochirurgie
De dierenartsenspecialisten van de polikliniek Orthopedie-Neurochirurgie behandelen aandoeningen van: de gewrichten, botten, spieren, pezen, wervelkolom, ruggenmerg, zenuwbanen, tussenwervelschijven, schedel (inclusief hersenen), kaak en mondholte bij honden en katten.
Voor het maken van een afspraak belt u op werkdagen tussen 8.00 en 16.30 uur met onze patiëntadministratie 030 – 253 9411.
Als uw dier eerder is behandeld bij de afdeling Chirurgie, kunt u voor overleg met de behandelend dierenarts/specialist gebruik maken van een terugbelverzoek. Dit verzoek kunt u indienen tijdens kantooruren, via 030 – 253 9411.
U kunt ook contact opnemen via e-mail chirurgieUKG@uu.nl. Graag met vermelding van het patiëntnummer en de naam van de behandelend dierenarts/specialist, zodat we u zo goed mogelijk kunnen helpen. We nemen binnen 48 uur contact met u op.
Nuchter
Voor een onderzoek of operatie moet uw dier nuchter zijn. Dit houdt in:
- Dieren van 4 maanden en ouder mogen, op de avond vóór uw afspraak, tot 22:00 uur eten. Tenzij u andere instructies hebt ontvangen van ons. Na 22.00 uur mogen ze alleen nog water drinken.
- Pups en kittens jonger dan 4 maanden mogen, op de avond vóór uw afspraak, vanaf 22:00 uur alleen nog lichte vloeibare maaltijden hebben. Tenzij u van ons andere instructies hebt ontvangen. Dit kan een drankje of papje zijn, dus geen brokjes, vlees of ander puppy- of kittenvoer. U mag deze lichte vloeibare maaltijden aanbieden tot vier uur voor de afspraak. Daarna mogen pups en kittens alleen nog water drinken.
Opname na botscan
Bij een botscan krijgt uw dier een licht-radioactieve stof toegediend om de botten en gewrichten goed zichtbaar te maken. Omdat deze stof weer wordt uitgeplast, is het wettelijk verplicht dat uw dier de dag en nacht van de botscan in onze kliniek blijft, zodat de urine kan worden opgevangen en afgevoerd.
Aanvullend onderzoek of operatie
Soms blijkt bij het eerste onderzoek dat er een operatie nodig is. Bij bepaalde aandoeningen, zoals een gewricht uit de kom, botbreuk of rughernia, kan dat direct al (afhankelijk van de toestand van uw dier). In andere gevallen wordt een nieuwe afspraak gemaakt.
Gegevens
Misschien heeft u van uw huisdier een of meer van de volgende gegevens:
• een patiëntenkaart
• röntgenfoto’s
• CT-beelden
• MRI-beelden
• laboratoriumuitslagen
In dat geval verzoeken wij u om deze mee te nemen. U kunt ook uw dierenarts vragen om de gegevens naar ons te sturen via e-mail.
Spoed
Bent u al eens met uw huisdier bij ons geweest en gaat het plotseling niet goed met uw dier? Neem dan direct contact met ons op via 030 – 253 94 11.
Bent u nog nooit met uw huisdier bij ons geweest en gaat het plotseling niet goed met uw dier? Neem dan direct contact op met uw eigen dierenarts. Mocht het nodig zijn dat u met spoed naar ons wordt verwezen, dan kan uw dierenarts 24 uur per dag contact met ons opnemen. Lees meer over spoedgevallen.
Soorten aandoeningen
Voorbeelden van dit soort aandoeningen zijn:
- trauma aan pezen, spieren, botten en gewrichten
- slijtage / artrose
- breuken
- aangeboren afwijkingen
- wervelkolomaandoeningen
- schedelaandoeningen
- mondholte- en kaakaandoeningen
- hersen- en zenuwaandoeningen
- ontwikkelingsstoornissen van het skelet
Redenen voor een bezoek
Redenen voor een bezoek aan deze afdeling kunnen zijn:
- zenuwuitval
- verlamming
- halspijn
- wervelkolompijn
- afwijkend gedrag
- gewricht uit de kom
- botstofwisselingsproblemen
- tumoren aan het bewegingsapparaat, schedel, van hersenen of zenuwen
- kauwproblemen
Vooral jonge dieren met problemen in botten en gewrichten komen naar onze afdeling, maar ook oudere dieren met bijvoorbeeld een rughernia, osteoartrose en tumoren. U kunt bij ons ook terecht voor een patella-screening.
Voor onderzoek en behandeling van aandoeningen aan spieren, wervelkolom, hersenen en zenuwen werkt de polikliniek Orthopedie-Neurochirurgie nauw samen met de afdeling Neurologie. Wij werken ook nauw samen met de afdeling Dierfysiotherapie.
Lees meer over veelvoorkomende aandoeningen aan: