Logo Universiteit Utrecht

Universitair Dierenziekenhuis

Klinieken en centra

Oogheelkunde

Op de polikliniek Oogheelkunde onderzoeken en behandelen dierenartsen/specialisten paarden, pony’s en ezels met oogproblemen. De dierenartsen/specialisten hebben veel ervaring met het onderzoeken en behandelen van bijvoorbeeld staar (cataract), problemen met de oogdruk en ooglidproblemen.

Wilt u een afspraak maken of heeft u vragen? Neem dan contact met ons op. Houd het patiëntnummer bij de hand als uw paard eerder op onze afdeling behandeld is.

Onderzoek bij oogaandoeningen

De coassistenten en onze dierenarts/specialist onderzoeken uw paard in de oogonderzoeksruimte. Wij onderzoeken altijd beide ogen, met diverse soorten lampen. Eerst wordt het gezonde oog bekeken, vervolgens het zieke oog. Vervolgens ‘kleuren’ we het oog met fluorescine, een groene, onschadelijke kleurstof waarmee eventuele beschadigingen direct zichtbaar worden (de kleurstof wordt door het traanvocht binnen enkele uren vanzelf afgevoerd).

Eventuele vervolgonderzoeken:

  • controle van de oogleden op de aanwezigheid van vreemde voorwerpen
  • oogdrukmeting
  • biopsie (afnemen van een klein stukje weefsel, onder lokale verdoving) van het slijmvlies van het oog, voor laboratoriumonderzoek
  • cytologie (‘uitstrijkje’ van enkele oogcellen, onder lokale verdoving), ook voor laboratoriumonderzoek
  • echografie bij de afdeling Diagnostische Beeldvorming

Het hele onderzoek duurt meestal hooguit een uur. De uitslag van de biopsie en cytologie volgt na enkele dagen.

Behandelmogelijkheden bij de afdeling Oogheelkunde

Afhankelijk van de diagnose hebben we de volgende mogelijkheden:

  • het paard wordt thuis behandeld
  • het paard wordt opgenomen voor een operatie
  • het paard wordt opgenomen voor een intensieve 24-uursbehandeling

Wij hebben voldoende capaciteit om uw paard eventueel direct op te nemen en te opereren of intensief te behandelen. In alle gevallen geldt dat wij eerst met u overleggen.

Afhankelijk van de situatie kunnen operaties worden uitgevoerd bij het staande paard (onder lokale verdoving) of onder algehele narcose. Lees meer over narcoses bij paarden.

Waarvoor kunt u met uw paard bij ons terecht?

Veelvoorkomende oogaandoeningen bij paarden zijn: