Logo Universiteit Utrecht

Universitair Dierenziekenhuis

Klinieken en centra

Algemene Interne Geneeskunde

De dierenartsen/specialisten van de polikliniek Algemene Interne Geneeskunde onderzoeken onder andere problemen aan interne organen waarvan uw eigen dierenarts niet goed kan beoordelen wat de oorzaak is of waarbij hij/zij niet beschikt over de kennis en/of middelen om de problemen verder te onderzoeken. Eén van onze internisten zoekt dan uit in welk orgaansysteem het probleem zit.

De polikliniek Algemene Interne Geneeskunde wordt verzorgd door de afdeling Interne Geneeskunde.

Waarvoor kunt u met uw huisdier bij ons terecht?

De volgende problemen zouden een reden kunnen zijn voor een bezoek aan de polikliniek Algemene Interne Geneeskunde:

 • verminderde eetlust
 • verminderd uithoudingsvermogen
 • braken en/of diarree
 • problemen met de urinewegen
 • veel drinken en veel plassen
 • algeheel niet lekker zijn
 • afvallen
 • meer slapen

Algemene informatie over het maken van afspraken, de voorbereiding van uw bezoek, de gang van zaken bij een consult etc. vindt u op de pagina Afspraak en contact

Onderstaande informatie heeft u specifiek nodig bij een bezoek aan de polikliniek Nefrologie.

Nuchter

Voor een onderzoek of operatie moet uw dier nuchter zijn. Dit houdt in:

 • Dieren van 4 maanden en ouder mogen, op de avond vóór uw afspraak, tot 22:00 uur eten. Tenzij u andere instructies hebt ontvangen van ons. Na 22.00 uur mogen ze alleen nog water drinken.
 • Pups en kittens jonger dan 4 maanden mogen, op de avond vóór uw afspraak, vanaf 22:00 uur alleen nog lichte vloeibare maaltijden hebben. Tenzij u van ons andere instructies hebt ontvangen. Dit kan een drankje of papje zijn, dus geen brokjes, vlees of ander puppy- of kittenvoer. U mag deze lichte vloeibare maaltijden aanbieden tot vier uur voor de afspraak. Daarna mogen pups en kittens alleen nog water drinken.

Uitzonderingen op deze regel zijn:

 • Honden met het syndroom van Cushing die behandeld worden met Vetoryl® (trilostane) en die komen voor een controle van dit medicijn. Dit medicijn moet namelijk met het eten gegeven worden. Honden met het syndroom van Cushing die niet voor een Vetoryl-controle komen, moeten nuchter zijn.
 • Patiënten met suikerziekte die met insuline worden behandeld. Als patiënten met suikerziekte wel nuchter moeten komen dan mag er ’s ochtends geen insuline worden toegediend.

Urine

Wij verzoeken u tevens urine van uw dier mee te nemen (ca. 1 borrelglas, bij voorkeur verkregen tijdens de eerste wandeling van de ochtend van het poliklinisch bezoek, opgevangen net na het eerste beetje, dus ’halverwege’ de plas). Aanwijzingen voor het opvangen van urine vindt u in onze instructiefilm. Ook is het handig om de eventueel al bekende laboratoriumuitslagen mee te nemen.

Opname

Wanneer er meerdere onderzoeken uitgevoerd moeten worden, kan het handig zijn het dier op te laten nemen. U hoeft dan niet steeds heen en weer te reizen.

Spoed

Bij een aantal nierfunctiestoornissen, plotse bloedarmoede, plotse verlamming of ernstige stoornissen in de zoutbalans, kan een spoedconsult en soms ook opname nodig zijn. Ook als u al eens met uw dier in het dierenziekenhuis bent geweest en het gaat plotseling niet goed met uw dier, is er sprake van een spoedgeval.

Neemt u bij een spoedgeval altijd eerst contact op met uw eigen dierenarts. Lees meer over wat u kunt doen bij spoedgevallen.

Als uw dier eerder is behandeld bij de afdeling Interne Geneeskunde, kunt u voor overleg met de behandelend dierenarts/specialist gebruik maken van een terugbelverzoek. Neem daarvoor tijdens kantooruren contact op via 030 – 253 9411.