Endocrinologie
Onze dierenartsen/specialisten onderzoeken en behandelen onder andere honden en katten die een aandoening hebben van een hormoonproducerend orgaan. Voorbeelden van zulke organen zijn:
- de hypofyse
- de schildklieren
- de bijschildklieren
- de bijnieren
- de alvleesklier
De patiënten die bij ons terechtkomen hebben dus te maken met een verstoorde hormoonhuishouding, veroorzaakt door een afwijking van een van deze organen.
Waarvoor kunt u met uw huisdier bij ons terecht?
De volgende hormonale stoornissen en/of symptomen kunnen een reden zijn voor een bezoek aan deze polikliniek:
- diabetes mellitus (suikerziekte)
- syndroom van Cushing (teveel afgifte van cortisol)
- syndroom van Conn (teveel afgifte van aldosteron)
- ziekte van Addison (te weinig afgifte van bijnierschorshormonen)
- hypothyreoidie (te traag werkende schildklieren)
- hyperthyreoidie (te snel werkende schildklieren)
- verstoringen van de calciumhuishouding
- tumoren van hormoonproducerende organen
- veel drinken en veel plassen
- dwerggroei
- Pheochromocytoom (bijniermergtumor met adrenaline overmaat)
- Acromegalie (hypofysetumor met groeihormoon overmaat)
In veel gevallen heeft uw eigen dierenarts al vastgesteld dat er sprake is van een hormonale stoornis. De polikliniek Endocrinologie zal dan proberen de achterliggende oorzaak te achterhalen en/of een advies geven voor de beste behandeling.
Lees meer over veelvoorkomende hormonale stoornissen, onze onderzoeken en behandelwijzen.
Algemene informatie over het maken van afspraken, de voorbereiding van uw bezoek, de gang van zaken bij een consult etc. vindt u op de pagina Afspraak en contact. Onderstaande informatie heeft u specifiek nodig bij een bezoek aan de afdeling Endocrinologie.
Nuchter
Voor een onderzoek of operatie moet uw dier nuchter zijn. Dit houdt in:
- Dieren van 4 maanden en ouder mogen, op de avond vóór uw afspraak, tot 22:00 uur eten. Tenzij u andere instructies hebt ontvangen van ons. Na 22.00 uur mogen ze alleen nog water drinken.
- Pups en kittens jonger dan 4 maanden mogen, op de avond vóór uw afspraak, vanaf 22:00 uur alleen nog lichte vloeibare maaltijden hebben. Tenzij u van ons andere instructies hebt ontvangen. Dit kan een drankje of papje zijn, dus geen brokjes, vlees of ander puppy- of kittenvoer. U mag deze lichte vloeibare maaltijden aanbieden tot vier uur voor de afspraak. Daarna mogen pups en kittens alleen nog water drinken.
Uitzonderingen op deze regel zijn:
- Honden met het syndroom van Cushing die behandeld worden met Vetoryl® (trilostane) en die komen voor een controle van dit medicijn. Dit medicijn moet namelijk met het eten gegeven worden. Honden met het syndroom van Cushing die niet voor een Vetoryl-controle komen, moeten nuchter zijn.
- Patiënten met suikerziekte die met insuline worden behandeld. Als patiënten met suikerziekte wel nuchter moeten komen dan mag er ’s ochtends geen insuline worden toegediend.
Medicatie
De meeste hormonale stoornissen zijn met medicatie te behandelen. Soms blijkt na het onderzoek dat er een operatie nodig is. In dat geval wordt een nieuwe afspraak gemaakt.
Als u al eens met uw dier in het dierenziekenhuis bent geweest en het gaat plotseling niet goed met uw dier, is er sprake van een spoedgeval.
Neemt u bij een spoedgeval altijd eerst contact op met uw eigen dierenarts. Lees meer over wat u kunt doen bij spoedgevallen.
Als uw dier eerder is behandeld bij de polikliniek Endocrinologie, kunt u voor overleg gebruik maken van een terugbelverzoek. Neem daarvoor tijdens kantooruren contact op via 030 – 253 9411.